Een revolutionair besturingssysteem

Een revolutionair besturingssysteem

June 20th, 2013

We zijn net terug uit San Francisco waar we een hele week zijn ondergedompeld in de nieuwe ontwikkelingen die Apple met iOS7 heeft aangekondigd. Wie onze twitterstream heeft gevolgd weet dat we bijzonder enthousiast zijn. Een kort verslag.

Toen de iPhone werd uitgebracht startte Apple een revolutie op het gebied van touch interfaces. Apple was niet de eerste met een touch interface maar bracht het wel als eerste op een manier die de massa omarmde. 6 jaar later heeft Apple een enorm marktaandeel en zijn alle concurrenten hun voorbeeld gevolgd.

In 2010 introduceerde Apple de iPad en dat was het startschot voor een nieuwe generatie software: de touch interface van de iPhone in combinatie met het grotere scherm resulteerde in user experiences die een nieuwe maatstaf zette voor eenvoudige, slimme en prettige software. Op veel gebieden voelde desktop software voor zowel Windows als Mac opeens ingewikkeld en ouderwets. Enkele dagen na de iPad keynote richtten wij Touchwonders op - zo groot was ons enthousiasme.

iOS 7  gaat alles veranderen

Nu is het 2013 en heeft Apple zojuist de volgende software revolutie aangekondigd met iOS7. In veel opzichten is iOS7 een nieuw begin. Apple noemt het zelf de grootste update van iOS sinds de eerste versie. Ik denk dat ze gelijk hebben.

Het zal nog even duren voor we de echte impact van iOS7 gaan zien. Dat is niet direct dit najaar wanneer het OS uitkomt voor de honderden miljoenen iPhones en iPads. We krijgen dan wel een prachtig, rustig en nieuw OS wat in alle of bijna alle opzichten beter is dan iOS6 maar dat is slechts een teaser van wat gaat komen.

De echte impact van iOS7 wordt duidelijk wanneer de miljoenen ontwikkelaars de mogelijkheden van iOS7 gaan gebruiken. Wij en zij krijgen met iOS7 een nieuw arsenaal hulpmiddelen in handen waarmee we nog verder kunnen gaan in het realiseren van magische user experiences.

Clarity, deference, depth

Dat zijn de drie kernwoorden die volgens Apple ten grondslag liggen aan het ontwerp van iOS7 en die die magie mogelijk maken.

Clarity

Apple voorziet iOS7 van een helderder, rustiger gezicht. Meer witruimte, betere typografie, lichtere iconen en spaarzaam kleurgebruik. De inhoud van apps gaat een grotere rol spelen en komt beter tot zijn recht.

Apps maken minder gebruik van visueel ontwerp om te lijken op dingen uit de werkelijkheid zoals tot nu toe in iOS het geval was. iBooks heeft straks geen nep kaft en bladzijdenrandjes meer in het ontwerp maar een rustige "cleane" interface.

Mijn interpretatie is dat Apple veronderstelt dat de wereld de afgelopen zes jaar gewend is geraakt aan apps en de touch interface. De visuele verbinding met "echte" dingen is niet meer nodig. Realisme in apps uit zich in iOS7 door gedrag en niet meer door visuele trucs die eigenlijk niet kloppen. Die hadden hun nut maar nu moeten we dat loslaten om digitale media verder te kunnen vernieuwen.

Om "clarity" te kunnen scheppen speelt in iOS7 onder andere typografie een veel grotere rol. Apple heeft een nieuwe lettertype-systeem ontwikkeld waarmee door het hele OS de leesbaarheid verbeterd wordt. Dit werkt fantastisch. Verder werken apps met een dominante tint-kleur: interactieve elementen krijgen die kleur, de rest is wit of zwart. Simpel en duidelijk.

Deference

Deference betekent vrij vertaald: nederigheid. Apple bedoelt hiermee dat interface elementen zoals buttons, toolbars, navigatie zich in iOS7 ondergeschikt moeten maken aan de content (inhoud). Ze strijden daarmee niet om de aandacht maar geven content de ruimte. Dit betekent dat buttons er minder uit zien als buttons en interface-elementen veel lichter vormgegeven worden.

Ook krijgt inhoud veel meer ruimte: het volledige scherm wordt gebruikt om inhoud te presenteren. Er wordt meer gebruik gemaakt van gestures (vingerbewegingen) om te navigeren. Apple vertrouwt erop dat de wereld dit nu begrijpt en zo niet dan moet ze het gaan begrijpen.

Depth

Het derde grote idee achter iOS7 is "Depth." Dit is niet belangrijker dan "Clarity" en "Deference" maar wel de meest opwindende voor ons als ontwikkelaar van apps waar 'beleving' een grote rol speelt. We hebben bij Touchwonders altijd de nadruk gelegd op realistische overgangen en animaties. "Content moet tot leven komen onder je vingers" vertellen wij onze klanten vaak. We gebruiken motion design om overgangen te animeren en laten objecten in apps zich natuurlijk gedragen. Het klepje van widgets in Weeronline HD, of de overgang naar een activiteit in Hoe Leuk is Nederland - waarbij de camera naar de activiteit toe beweegt en daarmee diepte suggereert is hier een voorbeeld van.

Met iOS7 wordt dit aspect van apps nog veel belangrijker. Apple stelt nieuwe technieken beschikbaar waarmee apps realistischer gemaakt kunnen worden. De kalender app in iOS7 is hiervan een prachtig voorbeeld. Vanaf het springboard open je de app en zoom je in op het jaaroverzicht. Vanuit het jaaroverzicht tap je op een maand en zoom je daar verder op in. Tap vervolgens op een week en je zoomt nog verder in. Je gaat letterlijk de diepte in in de overgang van jaar naar dag. Dit voelt volstrekt logisch. De animatie is spannend en prettig maar ook zeer functioneel en helpt de gebruiker te bepalen waar hij of zij is in de app.

Door deze vernieuwingen wordt motion design en interaction design veel belangrijker in apps. Bij Touchwonders werken we al op die manier. Design is bij ons bijna 50% van de totale tijd die we aan een project besteden. iOS7 biedt ons de kans hier nog verder in te gaan. Spannend!

Be creative and try new things

Dit is één van de values van Touchwonders. Wij worden blij van vernieuwing en innovatie en gaan vol enthousiasme met de nieuwe mogelijkheden van iOS7 aan de slag. Apple heeft ons een enorme uitdaging gegeven voor de komende jaren. We zijn er al volop mee bezig en verwachten nog dit jaar apps uit te brengen die volledig ontwikkeld zijn voor iOS7.

De tagline voor de Apple ontwikkelaarsconferentie in San Francisco was: "Where a whole new world is developing." iOS7 vertegenwoordigt inderdaad een wereld van nieuwe mogelijkheden. Onze tagline is "We create apps that make you smile". Dat gaan we met iOS7 nog meer kunnen waarmaken.

Reacties, vragen of feedback? Ik hoor het graag: @tvanschadewijk