Erasmus MCErasmus MC
logo

Erasmus MC

Wetenschappelijke onderzoeksdata verzamelen met een mobiele applogo

Bestaande wetenschappelijke onderzoeken naar pijnklachten en verlies van functie bestaan vaak uit een beperkt aantal meetpunten. Bestaande tooling volstond niet voor effectief onderzoek, waardoor het Erasmus MC Rotterdam een maatwerk oplossing wilde. De oplossing moest makkelijk te onderhouden zijn, de data input verhogen en patiënten het gevoel geven ondersteund te worden met de klachten die ze ervaren. We ontwikkelden voor hen een mobiele app in Flutter die patiënten persoonlijk benadert.

Over Erasmus MC

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum in Rotterdam met drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs.

Het Erasmus MC werkt aan internationaal toonaangevend wetenschappelijk toponderzoek dat ziekten en aandoeningen helpt te begrijpen, te voorspellen, te behandelen en te voorkomen.

Touchwonders needs to look at this alt tag ;-)

De ontwikkelende oplossing

De mobiele app die we voor Erasmus MC ontwikkelden is gebouwd met een maatwerk CMS. In het CMS zijn real-time uitkomsten inzichtelijk en bruikbaar voor onderzoeksdoeleinden. De content is aanpasbaar en de mobiele app maakt gebruik van wetenschappelijk verantwoorde vragenlijsten die verrijkt worden met aanvullende, anonieme gebruikers data. Door middel van notificaties en beloningen worden gebruikers gestimuleerd om herhaaldelijk data te delen.

Gebruikte methoden

  • Gebruikersonderzoek

  • Ontwerp

  • Ontwikkeling (mobile Flutter applicatie & CMS)

  • Lifecycle management

  • App Store optimalisatie

  • On- en offline marketing van de oplossing

Het resultaat

Door een mobiele app als maatwerk oplossing te ontwikkelen wordt onderzoek mogelijk zonder tussenkomst van een specialist. Traditionele onderzoeken zijn vaak gebaseerd op data verkregen uit momenten waarop patiënten terugkomen naar het medisch centrum om met een specialist een vragenlijst te doorlopen. Naast het beperkte aantal momenten van input leert de praktijk dat veel patiënten niet opdagen bij deze terugkom afspraken.

Door korte vragenlijsten te gebruiken kunnen patiënten input leveren in een paar minuten, zonder afspraak met een specialist. Omdat gebruikers beloond worden bij gebruik van de app, geven patiënten over lange periodes input. Onderzoekers hebben hierdoor een veelvoud aan input voor wetenschappelijk onderzoek en hoeven geen momenten in te plannen met patiënten waarvan vaak een groot deel niet komt opdagen.