De kracht van Headless

De voordelen van Headless voor jouw organisatie

In onze snel veranderende wereld voldoen monolitische systemen niet langer aan de eisen van organisaties. Organisaties kiezen nu voor een composable architectuur waarin modules worden gekoppeld voor een flexibel ecosysteem. In een composable architectuur met headless front-end wordt de business logica, 'de achterkant' losgekoppeld van 'de voorkant' waardoor flexibiliteit en kostenbesparing toenemen. Touchwonders focust op de front-end, ofwel het gezicht en daarmee de gebruikerservaring, in deze headless architectuur.

Wat is headless?

In een traditioneel systeem zijn back-end en front-end aan elkaar gekoppeld. In een headless architectuur zijn back-end en front-end(s) separaat en middels een API aan elkaar verbonden. Een API maakt het mogelijk om systemen onderling met elkaar te laten communiceren. Steeds meer organisaties kiezen er ook voor om hun product, platform of Content Management Systeem 'headless' aan te bieden. Organisaties kunnen dan zelf een of meerdere front-ends op maat (laten) ontwikkelen die voor hen het beste werken en hun doelgroepen het beste aanspreken. 

5 redenen voor headless

Optimale klantbeleving: een headless architectuur geeft je een grote mate van wendbaarheid. Je hebt de mogelijkheid om je te focussen op de front-end, waardoor je je visuele identiteit veel beter kunt afstemmen op je doelgroepen. 

Schaalbaarheid: binnen een headless architectuur kun je verschillende front-ends op eenzelfde back-end koppelen waardoor je eenvoudig kunt schalen, ofwel groeien. Bijvoorbeeld: wanneer je submerken hebt met een eigen identiteit dan kun je eenvoudig aparte front-ends voor deze merken lanceren, terwijl je data / de businesslaag gecentraliseerd is in 1 back-end.

Efficiëntie: je kunt teams anders en efficiënter inrichten waardoor je slagvaardiger wordt. Met een headless architectuur kan je hele team vanuit 1 back-end systeem álles in de front-ends bedienen.

Verhoogde veiligheid: met een composable, waarin je kiest voor een headless front-end zorg je ervoor dat het technische landschap niet in een keer aangevallen kan worden. Het CMS staat dan bijvoorbeeld volledig los van het back-end systeem. Mocht het CMS “aangevallen” worden, dan heeft het back-end systeem hier helemaal geen last van. Met systemen die up-to-date zijn en door benodigde kennis van systemen / ontwikkeltalen te beperken worden risico's verlaagd.

Verlaag kosten: met een headless front-end verlaag je kosten omdat je niet meer hoeft te spreiden over verschillende systemen. Daarnaast kun je de inzet van teams efficiënter inrichten, waardoor de kosten om de systemen te managen ook dalen.

Hoe wij voor BMN in slechts 1 jaar 5 front-ends realiseerden

Vanwege de snelle groei en de groeiambities richting de toekomst, heeft BMN Bouwmaterialen gekozen voor een headless front-end met PWA. BMN heeft diverse merken en in de komende jaren zullen zij nog meer merken ontwikkelen. Omdat de front-end nu is losgekoppeld van de back-end, kan BMN snel en kosteneffectief nieuwe front-ends publiceren die allemaal op dezelfde back-end aansluiten. Hiermee kan BMN zeer efficiënt en flexibel merkspecifieke front-ends bieden aan haar klanten, die allemaal hun data uit hetzelfde commerce platform halen.

Lees hier meer over ons werk voor BMN >

Touchwonders needs to look at this alt tag ;-)

Storyblok: hét Headless CMS voor content teams

Met het grootste aantal cases in Nederland, is Touchwonders Storyblok's grootste certified Storyblok partner. Als specialist in front-end development en Progressive Web App (PWA), waren wij op zoek naar een tool die gemakkelijk integreert met de verschillende back-ends waarmee wij verbinden. Het agile CMS van Storyblok stelt onze opdrachtgevers op eenvoudige wijze in staat om hoogwaardige en aansprekende content te bieden op hun e-commerceplatforms, mobiele apps of websites.

Lees hier meer over Storyblok als Headless CMS >