Gartner: PWA's are here to stay

Van hype naar bewezen technologie

Technologie ontwikkelt zich in hoog tempo. Door de wereldwijde pandemie heeft de online strategie voor veel bedrijven ineens de hoogste prioriteit gekregen. Ondernemers en e-commerce managers vragen zich af op welke ontwikkeling ze hun geld moeten inzetten. Progressive Web Apps (PWA’s) zijn een voorbeeld van nieuwe technologie waarvan bedrijven zich afvragen of ze hierin moeten investeren. 

Gartner's Hype Cycle

Om helderheid te creëren in welke technologie ‘Hype’ is en welke levensvatbaar is heeft Gartner in 1995 de ‘Hype Cycle’ ontwikkeld. Een meetlat waarlangs je nieuwe technologieën kunt leggen. Gartner onderscheidt 5 verschillende fases voor de opkomst van een nieuwe technologie:

  1. Technology trigger – Dit is de eerste fase in de opkomst van een nieuwe technologie waarin deze een potentiële doorbraak krijgt of van start gaat door middel van een productlancering. Dit stadium draait om zoveel mogelijk bewustwording omtrent de technologie of de productcreatie. Commerciële levensvatbaarheid is in dit stadium nog niet aangetoond. 

  2. Peak of inflated expectations - Deze fase wordt gekenmerkt door overenthousiasme. Dit uit zich vooral in veel nieuws en advertenties op verschillende mediakanalen. Sommige technologieën zijn succesvol, maar vaak is het tegenovergestelde het geval. In dit stadium zijn de enigen die echt geld verdienen tijdschriftuitgevers, mediabedrijven en organisatoren van conferenties. Dit is het punt in de Hype Cycle waar de verwachtingen en promoties op het hoogtepunt zijn.

  3. Trough of disillusionment – Na de piek van opgeblazen verwachtingen begint de curve te dalen totdat er een punt komt waarop de media en de pers het onderwerp of de technologie volledig verlaten en de interesse wegvalt. De technologie raakt uit de mode en niemand praat er meer over. Dit gebeurt vaak wanneer de technologie niet voldoet aan de eerder gecreëerde hype.

  4. Slope of enlightenment - Dit is het stadium waarin mensen beginnen te begrijpen hoe de technologie al dan niet van nut kan zijn. Dit is vaak het resultaat van hard werken en de eerste succesvolle toepassingen. Hierbij worden de risico's, voordelen en de toepassing van de technologie inzichtelijk.

  5. Plateau of productivity - Nu de belangrijkste voordelen en praktische toepassing van de technologie wijdverbreide kennis zijn geworden, begint mainstream-acceptatie plaats te vinden. Aangezien de methodologieën en tools met betrekking tot de technologie nu stabiel zijn, kunnen de tweede en derde generatie van het product ook productief worden. 

Touchwonders needs to look at this alt tag ;-)

PWA's in de Hype Cycle

Ook voor Digital Commerce publiceert Gartner jaarlijks een up-to-date hype cycle. In de recent gepubliceerde hype cycle van 2022 zien we dat Progressive Web Apps / PWA's een fase opschuiven naar de ‘Slope of Enlightenment’. Dit betekent dat PWA de hype voorbij is en binnen 2 tot 5 jaar een gevestigde technologie zal worden.